ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

04 октомври 2022

Белгийската "Принцеса Елизабет" ще бъде първият изкуствен енергиен остров на Европа

До 2026 г. край белгийското крайбрежие ще бъде построен енергиен остров „Принцеса Елизабет“, като идеята е той да осигурява на Белгия електричество, генерирано от вятърни турбини в Северно море. Изграждането на изкуствения енергиен остров - първият по рода си в света според високоволтовия оператор Elia - e част от плановете на белгийското правителство да увеличи капацитета на офшорно генерираната вятърна енергия от 2,2 гигавата днес на 8 гигавата през 2040 г., предаде БТА, цитирайки белгийската агенция Белга.

Островът с площ 5 хектара ще се е на 45 километра от белгийския бряг, в средата на зоната „Принцеса Елизабет“ в Северно море, в която се планира да бъде увеличен броят на съществуващите вятърни турбини.

Островът ще бъде закрепен за морското дъно с бетонни елементи, ще бъде запълнен с пясък, а стена с височина от 10 до 20 метра ще предпазва инфраструктурата от вълни. На острова ще има пристанище и площадка за кацане на хеликоптери.

Операторът на белгийската високоволтова мрежа Elia се надява строителството да започне през 2024 г. и островът да бъде готов до 2026 г. До 2030 г. трябва да бъде инсталирана и да заработи необходимата инфраструктура.

На енергийния остров се възлага да изпълнява две главни задачи – първата е да обедини цялата енергия, генерирана от новите офшорни вятърни турбини, а втората – да се превърне в централна точка за бъдещи нови междусистемни връзки, например подводни линии с високо напрежение с Великобритания и Дания.

„По този начин островът ще се превърне в европейски център за офшорна вятърна енергия“, казва „Елиа“.

В дългосрочен план чрез остров „Принцеса Елизабет“ Белгия ще бъде свързана с множество гигантски офшорни вятърни паркове, които са планирани в Северно море. „Островът също така ще донесе енергия от други части на Северно море в нашата страна“, обяснява министърът на енергетиката Тин Ван дер Страте.

Изграждането на острова ще струва 450 милиона евро. Според предварителните оценки цялата инфраструктура - не само на острова, но и на всички междусистемни връзки и кабели - ще възлезе на повече от 2 милиарда евро.

„Видяхме, че днес енергията се използва като оръжие. Всяко инвестирано евро ще се изплати повече от себе си“, казва Ван дер Страте.

Изпълнителният директор на Elia Крис Пийтърс мисли в същата посока.

„Островът трябва да ни осигури достъп до евтина форма на енергия и трябва да помогне за защитата на нашия просперитет и този на Европа“, казва той.

Източник: 3е-news.net

Източник: elia.be