ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

31 януари 2023

Да си направим Слънце вместо слънчеви панели

Представете си свят в който няма сметки за ток, за отопление, за топла вода, а колите и самолетите са на електричество и зареждането им не струва почти нищо. Енергията е достъпна за всички и е в неограничени количества…

Не, не съм се надрусал и не съм мечтателят от песента на Ленън Imagine. И ще ви разкажа защо.

Съвсем незабележимо в края на миналата година мина новината, че в Калифорния, в Националната лаборатория на Лорънс Ливърмор, бе постигната първата контролирана термоядрена реакция, където две единици материя,  се превърнаха в една и отделиха куп енергия. Какво означава това? Ами означава, че след 30 до 50 години, вместо ядрени централи, ще имаме термоядрени, а те са екологично чисти, не отделят радиация и са стотици пъти по ефективни.

За да разберем защо, нека си припомним какво беше ядрен синтез. Това е вид ядрена реакция, при която две леки ядра се сблъскват, за да образуват трето.  Сливането води до освобождаване на енергия, тъй като масата на новото ядро ​​е по-малка от сбора на първоначалните маси. Допълнителната маса се превръща в енергия. А това още Айнщайн го беше доказал с прословутата си теория за относителността - E=m.c2 (енергията e равна на масата по скоростта на светлината на квадрат), което означава, че масата може да се преобразува в енергия и обратно. Но тъй като С е скоростта на светлината (299 792 458 m/s), то и най-малката маса, може да докара колосална енергия.

Сигурно вече ви писна от физика и формули? Тогава да вземем нещо по познато – Слънцето. Там се случва точно това, за което говорим – два изотопа на водорода - деутерий и тритий, при висока температура и налягане в ядрото, се превръщат в един елемент – хелий и отделят цял протон енергия. И като имате предвид, че всяка секунда слънцето губи 600 милиона тона водород, получавайки 596 милиона тона хелий, ще получите 1026 джаула енергия. Ако помните 1 джаул е равен на 1 ват за 1 секунда., което изглежда малко, но ако му сложите 26 нули няма да можете и да го прочетете. Само дето до нас достига едва една двумилиардна част от тази енергия и не винаги е достатъчна.

Хората отдавна познават термоядрената енергия. Преди 70 години американците изпробваха първата термоядрена бомба, в която има обикновена атомна бомба и която при взрива си създава необходимите температура и налягане, за да се осъществи и термоядрен синтез. Същата гадост, но умножена стотици пъти. Само дето не може да се контролира и не става за мирни цели.

От десетилетия се правят опити да се овладее термоядрената енергия, но не е лесно да се постигнат условия, като в слънчевото ядро. Докато преди месец в Калифорния 192-та най-големи лазера в света принудиха за първи път атомите на водорода да се слеят в същия вид реакция, като отделиха със 120% повече енергия, отколкото бе вложена! Това продължи по-малко от една милиардна от секундата, но доказа, че контролираната реакция е възможна. Остава още много работа, но пробивът към свят, в който енергията е безкрайна и евтина, вече е направен.

Затова защо са ни слънчеви панели, ако можем да си направим самото Слънце?

От Иван Игов