ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

16 февруари 2022

До 2030 г. ЕС трябва да произвежда 20% от полупроводниците в света

Брюксел има амбициозен многомилиарден план за разрешаване на проблема с дефицита на чипове и връщането на ЕС сред световните лидери в тази сфера. В началото на февруари Европейската комисия представи законодателен пакет, целящ да увеличи дела на ЕС от стратегически важния пазар на полупороводници. Целта е да се мобилизират 43 млрд. евро, от които 13 млрд. да бъдат инвестирани в научно-изследователска и развойна дейност, а останалите 30 млрд. – за подпомагане на изграждането на огромни заводи за производство на полупроводници.

Предложението на ЕК предстои да бъде обсъдено от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Според българския еврокомисар Мария Габриел новият европейски закон за чиповете ще отвори над 450 000 висококвалифицирани работни места. Това е чудесна възможност за нашите учени, иноватори и стартъпи да поведат новата вълна иновации, казва българският еврокомисар, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

В пост в Twitter тя отбелязва, че чрез него ЕС ще успее да укрепи допълнително лидерската си позиция в научните изследвания и технологиите за създаването и производството на по-малки и по-бързи интегрални схеми.  Брюксел обяви още през миналата година плановете си за „Европейски закон за чиповете“, който да върне общността обратно в технологичната надпревара. Брюксел бе подтикнат да действа заради кризата с недостига на чипове, породена от локдауните за спиране на разпространението на COVID-19 в началото на 2020 г., която се очаква да продължи и през идните месеци.

Европейските автомобилостроители бяха особено засегнати от дефицита. Големи имена в сектора като Volkswagen многократно намаляваха работното време в заводите си заради недостига на електронни компоненти.

САЩ и Китай също инвестират огромни суми в производството на чипове, които са от ключово значение за всичко – от потребителската електроника до превозни средства.

Източник: 3e-news