ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

04 октомври 2021

ЕС и САЩ ще работят заедно за гарантирани и редовни доставки на чипове

Европейският съюз и САЩи обединяват усилия за разрешаване на кризата с дефицита на микрочипове, стана ясно след първото заседание на новосъздадения Съвет за търговия и технологии, който проведе първото си заседание в Питсбърг в края на септември, съобщава специализираният сайт 3e-news. На него двете страни са се договорили да си партнират активно за възстановяването на баланса в световната верига за доставки на полупроводници. Основна цел в това сътрудничество между ЕС и САЩ ще бъде осигуряването на непрекъсваемост на доставките, но и развитието на допълнителни производствени мощности, се посочва в съобщението след срещата.

„САЩ и ЕС имат приблизително еднакви проблеми по отношение на дефицита на полупроводници. Затова двете страни се договориха да разширят сътрудничеството си, за да постигнат целта си за прозрачност в сферата на доставките, както и да координират действията си за увеличаване на производството на чипове. Това е много продуктивна сфера за сътрудничество, в която интересите ни са идентични“, коментира търговията на САЩ Джина Реймондо.

Според основателят и основен собственик на Tesla – Илън Мъск, дефицитът на микрочипове, който се разрази в световен мащаб през последната година и доведе до намаляване и дори спиране на определени производства, най-вече автомобилното, няма да продължи дълго. Това ще стане благодарение на изгражданите в момента нови заводи за чипове.

В автомобилния сектор търсенето на компоненти е много силно в отговор на бума при електрическите превозни средства на фона на възобновяването на икономическата активност след отмяната на здравните ограничения за коронавируса. Автомобилостроителите обаче се оказват в конкуренция с други отрасли, използващи усилено чипове – за производство на компютри, смартфони, предмети с интернет връзка.

Източник: 3e-news.net