ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

21 декември 2021

Как да си направим батерия от тоалетна хартия (наръчник за начинаещи електротехници)

Всички знаем, че основната спирачка пред масовото използване на електричеството в транспорта, бита и промишлеността са батериите. Те все още са масивни, в тях се използват редки и трудно достъпни елементи и имат сравнително нисък коефициент на полезно действие (КПД) – около 40%. Като добавим и рекордно високите емисии на въглеводороди, които се отделят при производството им  и разходите за рециклирането им, нещата стават доста комплицирани, нали?

Ясно е, че трябва да се измисли нещо различно, но никога не съм си представял, че ще опрем до тоалетната хартия!

Представете си – вземате парче тоалетна хартия (4х4 см.), напоявате го с изолатор – хидратен гел (за да запълните порите на целулозата), оставяте го да изсъхне и после отгоре,  чрез  дигитален трансферен печат нанасяте мастило състоящо се от цинк и  въглеродни сажди. Така получения „сандвич“ потапяте в електролит и батерията е готова.  Е, за да увеличите проводимостта, можете накрая да нанесете и слой златно фолио от няколко микрона, но това е екстра. Зареждате батерията за около час и си я ползвате със здраве.

Звучи ви като фантастика, но не е. Това вече е направено от група учени от технологически университет в Сингапур. И батерия с описаните размери е задвижвала малък вентилатор в продължение на 45 минути! А представете си, че бяха използвали за целта цяло руло тоалетна хартия…

Само си мисля дали да не се по запася с тоалетна хартия навреме. Защото ако всички почнем да си правим батерии по този начин, сигурно няма с какво да ходя до двете нули blush.