ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

16 юли 2021

Партньори от 4 страни създават онлайн платформа за обучение на инженери и техници

„Клъстер Тракия икономическа зона“ – Пловдив участва в проект „Общност за повишаване на квалификацията на инженерно-техническия персонал чрез активно учене“, съобщи директорът на клъстера Катя Стайкова. Тя уточни, че в проекта са включени партньори от четири държави – България, Гърция, Полша и Сърбия, които работят за създаването на учебни програми и качването им на онлайн платформа за обучение на фирмения персонал.

В проекта, който е по програма ЕРАЗЪМ+, участват 4 университета, предлагащи инженерно обучение, 4 търговско-промишлени палати от Габрово, Кавала, Гданск и Ниш, и „Клъстер Тракия икономическа зона“. Целта е разработване на 14 курса – 6 за инженери и 8 за техници – за интензивно, кратко в рамките на 6-7 дни обучение на заетите във фирмите техници и инженери, работещи в сектори „Машиностроене“ и „Мехатроника“.

Учебната програма е иновативна по отношение на методологията за преподаване и оценяване, предлага и отворени учебни материали, посветени на предизвикателствата на Индустрия 4.0. Ориентирана е към практиката, особено към инженерните проблеми, които трябва да бъдат решени. На среща в Кавала, Гърция, партньорите са дискутирали 14-те курса, които ще бъдат разработени, както и онлайн платформата за активно учене и стратегия за привличане на потенциални обучаеми. В повечето от курсовете академичните часове са равномерно разпределени по отношение на теорията и практиката.

По думите на Стайкова 30 от фирмите в „Тракия икономическа зона“ са се включили в анкета. Анализът на проучването показа, че най-предпочитаното обучение за техници е по „Хидравлика“, „Електричество“, „Работа с автоматизирани производствени системи“, „Пневматика и електропневматика“. За инженерите бизнесът желае курсове по „Хидравлика, пропорционална хидравлика“, „Автоматизирани производствени системи“, „Пневматични системи – дизайн на пневматични схеми, оптимизация, обслужване, диагностика“.

Източник на текста и снимката: 3е-news.net