ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

11 май 2021

Учени работят, за да създадат енергия за бъдещето на човечеството

„С участието на 25 държави, които работят в екип, ИТЕР представлява бъдещето на целия свят. Именно този проект ще даде възможност да се произвежда енергия на достъпна цена от неизчерпаем ядрен източник, което означава „всички и навсякъде да имат еднакво висок стандарт на живот и благосъстояние”. Това обяви Серджо Орланди, ръководител на дирекция в Международния термоядрен експериментален реактор (ИТЕР, по време на онлайн събитие за старта на инициативата „Атоми за хората“, информира специализираното онлайн издание world-nuclear-news.

Дискусията, организирана от „Росатом“, бе фокусирана върху аспектите на социалното, екологичното и глобалното партньорство за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие.

Целта на международния проект ИТЕР е да демонстрира как научно и технологично може да се осъществи термоядрен синтез на Земята, който да се превърне в неизчерпаем източник на енергия.

Във филм, придружаващ интервюто, експертът разказва, че увлечението му по атомите започва още в детството. В проекта ИТЕР, към който се присъединява през 2013 г., Орланди е на 57-годишна възраст. Тогава той оглавява усилията на екипа, който работи, за да сбъдне „мечтата му да се имитира слънцето на Земята“.

„Днес съм на 64, но се чувствам все така млад. Не е важно на колко години сте. Важно е колко млади се чувствате, докато напредвате към целта, която сте си поставили”, казва той.

Източник: 3e-news.net