ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

23 май 2023

Шел включва и изкуствения интелект в проучванията си за добив на въглеводороди

Енергийният гигант "Шел" (Shell) планира да използва технология, базирана върху изкуствен интелект на компанията на анализ на данни "Спарк Когнишън" (SparkCognition), при проучвания и добив на петрол в дълбоки води в опит да увеличи производството, съобщават двете дружества, цитирани от Ройтерс и БТА.

Алгоритмите на изкуствения интелект на "Спарк Когнишън" ще обработват и анализират големи количества сеизмични данни в търсене на нови залежи на петрол, които впоследствие "Шел" да разработи. "Решени сме да преоткрием начина по-който работим", казва Габриел Гера, вицепрезидент за иновациите в "Шел".

Целта на иновациите е да подобрят оперативната ефикасност и скорост, и да увеличат производството. С помощта на изкуствения интелект процесът на проучване може да се съкрати от девет месеца на едва девет дни, твърдят двете компании.

"Генеративният изкуствен интелект за сеизмични образи може да повлияе положително на проучвателния процес", казва Брус Портър, главен научен директор на базираната в Остин, Тексас "Спарк Когнишън".

Технологията ще създава подводни образи, използвайки по-малко сеизмични данни, което ще помогне за опазване на дълбокото море, посочват двете компании.

 

Снимка: needpix.com

Източник: 3e-news.net