ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

08 юни 2022

Студенти ще изучават водородни технологии

Студенти от няколко университета трябва да се обучават в обща програма за развитие на водородните технологии, които в следващите години се очаква да променят коренно икономиката на Европа. Такава идея предложи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на дискусионната среща „Бъдещето на водорода в България“, която се проведе в началото на юни.

„В следващите дни буквално трябва да започнем да работим по тази програма. Да видим как да свържем експертизата на Института по електрохимия и енергийни системи с това, което имаме в Софийския, в Химико-технологичния и в Техническия университет в София, така че всеки да си намери мястото в една обща програма за обучение“, каза министър Денков, цитиран от сайта на МОН.

Той цитира мисълта на британския писател и учен Артър Кларк, че „всяка технология изглежда на обикновените хора като магия“. „Нашата задача през следващите няколко години е да превърнем една мечта в работеща магия. Това се е случвало много пъти и специално темите за електричеството винаги са били пример в това отношение - от жабешките бутчета, които Волта с неговите батерии е оживявал, през уравненията на Максуел, стигайки до всички приложения на електричеството на електромагнетизма, които има днес. Истината е, че това развитие винаги е отнемало десетилетия. А сега задачата е да постигнем тази магия за две-три години. За щастие България има традиции. Има и много желание и хъс да се включим по най добрия възможен начин“, обясни акад. Денков.

Той изтъкна усилията в тази посока на екипа на проф. Дария Владикова и посочи, че учените ще получат подкрепа през Плана за възстановяване и устойчивост и чрез други форми на финансиране.

Дискусионната среща „Бъдещето на водорода в България“ е организирана от Министерството на иновациите и растежа, а участие взе еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.