ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

22 април 2022

Инженер анализи/дистанционно отчитане

Любомир Чопев, инженер анализи/дистанционно отчитане, сектор „Анализ и  парамeтризация“, ЕРМ Запад

Любо, представи се на читателите?

Роден съм в Благоевград. Завършил съм 164-та испанска гимназия „Мигел де Сервантес“. Още от малък имам интерес към математиката и към точните науки. Отлично съм се представял на редица математически състезания и олимпиади. Тези обстоятелства формираха желанието ми да избера професия с техническа насоченост.

Как се озова в ЕРМ Запад?

Преди три години се записах в стажантската програма на дружеството. По онова време бях студент втори курс в Техническия университет – София. Следвах специалност „Електроника“

Разбрах за компанията от кариерното изложение в ТУ, на което тя също имаше щанд. Хареса ми, че това е голяма международна и авторитетна компания [по онова време компанията е ЧЕЗ Разпределение и е част от чешката CEZ a.s.]и се поинтересувах на техния сайт с какво точно се занимават.

От самото начало работя в отдела за дистанционно отчитане на данните. Две години поред бях стажант през лятото, но от тази година бях назначен на постоянен договор с 6-месечен изпитателен срок. В момента продължавам обучението си в магистърска степен и го съчетавам с работата в компанията.
 

Какво ти харесва в тази професия?

Харесват ми възможностите за развитие и гъвкавото работно време. Екипът, който отговаря за развитието на човешките ресурси, успя да ме запали от самото начало и си казах, че трябва да опитам. Не са много компаниите, които позволяват на младите хора да съчетават работата и учението, а за мен това е важно.

Впоследствие ми хареса и екипът, с който работя. Разбираме се много добре. Мога да разчитам на тях за всичко. Винаги, когато имам въпроси, колегите са на разположение. Помагат ми със своята професионална компетентност и с готовността си да споделят натрупаните знания и опит. Вече три години работя в компанията.
 

В какво точно се състои твоята работа?

Правим ежедневни, ежеседмични и месечни анализи на преминалата през трафопостовете електроенергия. В общи линии работим с големи масиви от бази данни. По този начин следим какви са техническите загуби по мрежата. Това ни позволява да откриваме къде „се губи“ електроенергия и да се установява къде има нерегламентирано потребление.
 

Какво ти харесва в ЕРМ Запад?

Работата в компанията ми харесва, защото ми позволява да съчетавам едно мое хоби – програмирането и работата с бази данни с това да се чувствам полезен. Кражбите на електроенергия ощетяват клиентите, които редовно си плащат сметките за електроенергия и очакват да получават качествено електрозахранване. Затова се чувствам удовлетворен, когато допринасям със своята дейност за намаляване и премахване на кражбите по мрежата.

Иначе от 2 години се занимавам активно с програмиране. Програмирам на Java и C. В момента следвам магистратура „Компютърно и  софтуерно инженерство“. Тя се подкрепя от ЕРМ Запад [тогава ЧЕЗ Разпределение – бел. ред.], което допринася за доближаване на учебния процес до нужните в практиката.
 

Отговарят ли според теб учебните програми на реалния бизнес?

В началото на университетското обучение теоретичните и фундаментални знания, включени в  учебните програми, са полезни, но смятам, че в последните години от следването контактът с фирмите става решаващ за професионалното ориентиране на младите хора. Важно е те да виждат как се решават проблемите в реална работна среда и да разбират как получените в университета теоретични познания се прилагат на практика. Тогава разбираш, че всички трудни предмети и изпити са си стрували усилията.
 

Какво ще посъветваш онези, които сега избират енергетиката за своя кариера?

Бих посъветвал младите да бъдат достатъчно любознателни и упорити в търсенето и в избора на своя професионален път. Допълнително бих им препоръчал да бъдат достатъчно инициативни в своята работа и да генерират нови идеи, за да могат да са полезни както на себе си, така и на съответните екипи, където ще работят.

Важно е младите постоянно да имат интерес да се развиват и усъвършенстват, за което в ЕРМ Запад са създадени необходимите условия.