ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

05 юни 2023

Учени откриха начин да правят електричество от въздуха

Учени от САЩ са разработили устройство, което може да събира влага във въздуха, за да създаде чисто електричество, информира Euronews, позовавайки се на Масачузетският университет в Амхърст.

Екип от инженери от университета произвежда чисто електричество от въздуха. „Почти всеки материал може да бъде превърнат в устройство, което непрекъснато събира електричество от влагата във въздуха“, предаде изданието, цитирайки университета.

Ключът, според него, се крие в възможността да се запълни материалът с нанопори с диаметър под 100 нанометра. Изследователите го нарекоха „общия ефект на Air-gen“. Ето подробностите, предадени от Euronews:

В изследователската статия се обяснява, че „влажността на въздуха е огромен, устойчив резервоар на енергия, който, за разлика от слънчевата и вятърната, е непрекъснато достъпен".

Но досега изследването на енергийния потенциал на въздуха беше сложен процес - изискващ, например, разработването на уникален синтез на материали и следователно възпрепятства мащабируемостта.

Новото проучване обаче твърди, че с това разкритие трябва да можем непрекъснато да събираме енергия от „широк набор от неорганични, органични и биологични материали“.

Използване на нанопори за създаване на малки гръмотевични облаци

Ключът се крие в нанопорите - дупка с размер на нанометър, която позволява на въздуха и водата да преминават през „всеки материал“ и в крайна сметка да създават повърхностен заряд.

Комбайнът трябва да бъде направен от тънък слой материал, пълен с нанопори, по-малки от 100 nm (една хилядна от човешки косъм).

Тъй като тези дупки са толкова малки, докато водните молекули преминават от горната към долната част на материала, те ще създадат заряд, като се блъскат в краищата на порите.

Горната част на слоя ще бъде бомбардирана с много повече водни молекули, носещи заряд, отколкото долната част, създавайки дисбаланс на заряда - като дисбаланса на заряда, открит в облак.

Така че произвежда това, което по същество е малка, ограничена гръмотевична буря - която от своя страна произвежда електричество.

„Въздухът съдържа огромно количество електричество“, каза в изявление Джун Яо , асистент по електротехника и компютърно инженерство в UMass Amherst, предаде изданието и го цитира. "Помислете за облак, който не е нищо повече от маса водни капчици. Всяка от тези капчици съдържа заряд и когато условията са подходящи, облакът може да произведе светкавица - но ние не знаем как надеждно да уловим електричеството от мълнията.

„Това, което направихме, е да създадем малък облак, създаден от хора, който произвежда електричество за нас предсказуемо и непрекъснато, така че да можем да го събираме“.

Във въздуха постоянно присъства влага, което означава, че комбайнът теоретично може да работи 24/7 при всякакви условия.

„Идеята е проста, но никога не е била откривана досега и отваря всякакви възможности“, каза Яо..

 

Снимка: Needpix

Източник: 3e-news.net