ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

22 май 2023

Компания за термоядрен синтез ще доставя електроенергия на Microsoft

Американската изследователска компания за термоядрен синтез Helion Energy, Inc. се съгласи да доставя електричество на Microsoft Corporation от 2028 г. Това обяви в сряда технологичният гигант, цитиран от CNBC и БНР. Този ход би позволил на Microsoft да се възползва от досега по-слабо комерсиализираната термоядрена технология, която обещава почти неограничена чиста енергия.

Helion има планове да пусне онлайн първата си термоядрена инсталация до 2028 г., като целта е да генерира поне 50 мегавата енергия. Microsoft ще закупи част от тази енергия, въпреки че ще съставлява по-малко от 1% от общото портфолио на Microsoft от споразуменията за закупуване на енергия за безвъглеродна енергия, които в момента възлиза на 13,5 гигавата.

Вицепрезидентът на Microsoft Брад Смит отбеляза, че сделката е в съответствие с "дългосрочните цели за чиста енергия" на компанията, прогнозирайки, че ще помогне за разработването на нов подход за бързо включване в мрежата на електроенергия, получена от термоядрения синтез.

Сделката има за цел да помогне на Microsoft да постигне целта си да бъде въглеродно отрицателна компания до 2030 г.

Сделката е забележителен вот на доверие за термоядрения синтез - начинът, по който слънцето произвежда енергия и обещава да може да генерира почти неограничена чиста енергия, ако може да бъде използвана и комерсиализирана на нашата планета. В продължение на десетилетия термоядреният синтез е възхваляван като свещения граал на чистата енергия - изкушаващ, защото е неограничен и чист, но винаги е недостижим, отбелязва CNBC.

Тъй като реагирането на изменението на климата се превърна във все по-неотложна цел за компании и държави по света, инвеститори наляха 5 млрд. долара в частни компании за термоядрен синтез.

Споразумението на Microsoft за закупуване на електроенергия от Helion е първото, когато компания за термоядрен синтез подписва сделка за продажба на електроенергия, според Андрю Холанд, главен изпълнителен директор на Асоциацията на термоядрената индустрия.

"Никой досега не е доставял електричество и целта на Helion за 2028 г. е агресивна, но те имат силен план как да стигнат дотам", каза Холанд пред CNBC.

Helion е основана през 2013 г. и в момента има около 150 служители, със седалище в Евърет, Вашингтон. Един от ранните и най-значими инвеститори в Helion, Сам Алтман, също така е основател и на OpenAI, организацията за изкуствен интелект, която разработи чат платформата ChatGPT, в която Microsoft е инвестирала много милиарди долари. Алтман вярва, че двете сделки са еднакво важни и взаимосвързани компоненти на бъдещето, което той вижда за човечеството.

Снимка: helionenergy.com

Източник: 3e-news.net