ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

Състезание "Енергия за бъдещето" за ученици

Състезанието „Енергия за бъдещето“ за ученици е предназначено за ученици от XII клас, които се обучават в професионалните гимназии с електротехнически профил. В него могат да участват ученици от  професионалните гимназии на лицензионната територия на ЕРМ Запад в страната (областите София град, София област, Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Перник, Кюстендил и Благоевград), в които се осъществява обучение по специалностите на професиите Електротехник и Електромонтьор. Конкурсът е ежегоден. Победителите получават стипендии за втория учебен срок на XII клас.

Състезанието е една от най-ранните и успешни инициативи на Електрохолд за насърчаване на професионалното образование в България. То стартира през 2012 г. под името „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици. След като „Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани“ Б.В., притежавана от „Еврохолд България“ АД, придоби част от активите на чешката компания CEZ a.s. в България, състезанието вече се нарича "Енергия за бъдещето".

То е част от графика на Министерството на образованието и науката за националните състезания по професии. Целта му е да намери, подкрепи и мотивира талантливите специалисти по електротехника.

През годините състезанието се разрасна и сега обхваща всички професионални гимназии с профил електроенергетика на територията на Западна България.

С регламента на състезанието за ученици през 2023-2024 г. може да се запознаете тук:

Регламент

Попълнете формуляра за кандидастване

Повече