ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

21 декември 2021

Новите стипендианти на ЧЕЗ: Искаме да се развиваме в родината си

След като връчихме новите стипендии на сираци и полу-сираци, разговаряме с двама от новите ни стипендианти. Вижте какво казаха за своите мечти, хобита и планове за бъдещето.

МИХАИЛ АНДРЕЕВ, УЧЕНИК В XI КЛАС НА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОНИКА И ЕНЕРГЕТИКА В ГР. БАНСКО

Честита стипендия, Мишо. Моля да се представиш?

Казвам се Михаил Андреев, на 16 години съм, от гр. Баня, община Разлог. Уча в „Компютърна техника и технологии“.

Как се „запали“ по техниката?

По техниката се запалих, защото всички около мен са хора, които разбират от техника и нямаше как това да не ми се отрази. В училище изучавам компютърна техника и технологии, но всъщност хардуерът е този, който повече ме интересува. Обичам да оправям и ремонтирам разни неща. Оправям компютрите на познати, така че продължавам да уча не само в училище, но и вкъщи.

Как виждаш бъдещето си?

Искам да остана и да се развивам в България. Със сигурност ще уча в университет и вероятно ще бъде с техническа насоченост. Но ми предстоят още 2 години в гимназията, докато завърша.

С какво се занимаваш в свободното си време?

Ходя на риболов. По нашия край има много езера и реки.

ВАЛЯ ГЕОРГИЕВА, УЧЕНИЧКА В XI КЛАС НА ПГМЕ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ“ В ГР. КНЕЖА

Как се насочи към специалност, нехарактерна за момиче?

От малка харесвам да се занимавам с мъжки неща. Интересни са ми техниката, работата с инструменти и апаратура. Обичам да разглобявам, да боравя с инструменти. Опитвам се сама да си отстранявам повредите по електроуредите. А и съм израснала сред трима братя. И се чувствам дори по комфортно в мъжка компания. Професията на електротехника ми е интересна. А е и обещаваща, в това число и от гледна точка на доходите.

Какво очакваш да ти донесе тази мъжка професия?

Искам да придобия знания и умения в тази област. Пожелах да уча в ПГМЕТ „Христо Смирненски“ в гр. Кнежа, защото тази специалност /електрообзавеждане на производството/ има бъдеще. Въпреки че обучението не е лесно и изисква много усилия, специалността е разнообразна и ежедневно се научават нови неща, има нови предизвикателства. Има динамика, което за млад човек е доста добре.

Какво ти е най-интересно в тази специалност?

Интересна ми е работата с апаратура, замерването на ел. величини, откриването на повреди и самото им отстраняване.

За какво смяташ да използваш стипендията на ЧЕЗ?

За закупуване на учебна литература по общообразователна и професионална подготовка. Ще инвестирам една част от парите в саморазвитието си и за лични нужди.

Как виждаш бъдещето си след 10 години?

Надявам се да постигна професионална реализация в това, което уча. Професията е привлекателна и предоставя големи възможности за личностно и кариерно развитие. Мечтая да изпълнявам  интересни задачи, които изискват бърза и творческа мисъл, както и да използвам уменията на ръцете си.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Обичам да чета различни неща, да ходя на риболов, екотуризъм.