ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

16 юли 2021

Ваньо Николов, стипендиант и стажант: Средата в ЧЕЗ ми харесва

Честита стипендия, Ваньо! Разкажи ни за своя интерес към електротехниката?
Аз още от училище исках да се занимавам с технически науки. Завършил съм професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в родния си град Видин. Първоначално исках да се занимавам с компютърна техника и технологии, но в Техническия университет в София ме приеха електротехника, което за мен се оказа късмет. Преоткрих тази специалност и много ми хареса. Повратен момент се оказа втори курс, когато се разгоря истинският интерес към електротехниката. 

В трети курс започнах да си търся извънкласни дейности. Университетът е добра  основа, но там всичко е само на теория. Не можеш да натрупаш знания за реалната работна среда. Затова потърсих възможности за стаж по време „Дните на кариерата“, които се организират в университета, и така се запознах с фирмата ЧЕЗ. Записах се в ЧЕЗ Академия.


Защо избра ЧЕЗ?
Избрах фирмата, защото е една от най-големите енергийни фирми в България и бях убеден, че това е добро място за получаване на практически знания, каквато беше моята цел. През лятото на 2020 г. бях първият стажант в „ЧЕЗ ЕСКО България“ ЕООД.  Тази година  отново съм на стаж в компанията. 

От август предстои да започна работа в „Проучване и предоставяне на мрежи“ в ЧЕЗ Разпределение. Целта ми е да получа представа за повече дейности в компаниите на ЧЕЗ и разбира се, да продължа образованието си. ЧЕЗ предоставя на студентите много добри възможности да учат и да работят едновременно. Смятам, че в момента за мен най-важно е да трупам стаж и да изграждам трудови навици. Средата в ЧЕЗ ми харесва. Отношението също, а и смятам, че има много какво да науча от колегите – все неща, които няма как да бъдат прочетени в учебниците в университета.


Какво ти предстои?
Предстои да завърша четвърти курс и да получа бакалавърска степен. Остава ми да защитя дипломна работа. Избрал съм да е в областта на енергийната ефективност. Темата е свързана с дейността на ЧЕЗ ЕСКО – фотоволтаична инсталация за собствено потребление. След това смятам да запиша магистратура, пак на тема възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Като цяло смятам натам да се ориентирам. 

Междувременно ще използвам възможността да работя. Лекциите в магистърската програма са след 17 ч., така че няма да пречат на служебните ми ангажименти в ЧЕЗ Разпределение. 

Както казах, аз съм от Видин, но засега оставам в София, защото в големия град има по-добри възможности за съчетаване на учене и работа.


Как прекарваш свободното си време?
Имам доста странични хобита, за които обаче невинаги ми остава време.  12 години съм танцувал  народни танци, но напоследък се наложи да огранича тренировките си. . Продължавам да свиря на китара. Обичам всичко, свързано с музика, и съм убеден, че винаги ще намирам време за нея.