ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

23 юли 2021

За предимствата на дуалното обучение разказват…

Цветелин Иванов, завършил дуална форма на обучение

Харесва ми, че от самото начало започнах да работя по специалността си

Представи се?

Казвам се Цветелин Иванов. Работя като електромонтьор в Оперативен център Плевен. Тази година завърших ПГМЕТ-Плевен, специалност „Електрообзавеждане на производството“.

Колко време продължи да учиш и да работиш в ЧЕЗ?                                          

Стажът ми в ЧЕЗ Разпределение продължи 2 учебни години. Първоначално започнах в Оперативен център Гулянци, но след това се преместих в Оперативен център Плевен.

Какви са ползите за теб от дуалното обучение?

Дуалното обучение ми позволи да се подготвя за работата, да се запозная с естеството ѝ, да опозная колегите и ритъма на работа в един оперативен център. Затова, когато се преместих в Плевен, аз бях много добре подготвен да се справя със задълженията си.

Какво ти даде стажът в ЧЕЗ?

Най-вече се запознах с нови хора. Разбира се, получих и финансова помощ и някаква финансова независимост, което е много важно за един млад човек. Обикновено  на моите връстници им се налага за работят в заведения, като сервитьори или други подобни неща, а аз започнах да работя от самото начало по специалността си.

Особено полезна ми беше работата в екип – в това да разчиташ на знанията и на опита на наставниците и колегите. Тези опит и знания няма как да се получат в училище.

Имаш ли планове къде ще работиш след завършването на гимназията? Евентуално ако ще учиш, къде?

Плановете ми бяха да работя в дружеството. Щастлив съм, че вече се осъществиха. Сега планирам да продължа да се развивам като професионалист и се надявам това да стане в дружеството.

Какъв е твоят съвет към учениците, които тепърва трябва да направят своя избор за бъдеща професионална ориентация?

Да си изберат подходяща професия и да не отказват от нея, колкото и да е трудно.

Иво Уруков, ръководител, оперативен център, наставник

Избрах да съм наставник,
за да бъда полезен

Представи се?

Казвам се Иво Уруков, ръководител на Оперативен център Плевен. Завършил съм „Електрообзавеждане на производството“ в ПГМЕТ-Плевен. От 9 години работя в областта на електротехниката, а от близо четири съм в ЧЕЗ Разпределение.

Защо реши да станеш наставник?

Защото искам да помогна на учениците да се наложат в професията. Но преди това трябва да я разберат и да я заобичат.

Кой може да стане електротехник?

Всеки. Трябва обаче да има интерес към електротехниката и най-вече да има желание да се учи. Никой не се е родил научен. В работата е истинското обучение. Но първо трябва да се харесате с тази професия.

Освен това за електротехника е много важно да не го е страх от работа на височина, както и да е готов да работи във всякакви метеорологични условия. Ние сме на терен и в студ и в мраз, и в дъжд, и в пек. В нашата професия създава много адреналин. И това ми харесва. Понякога се налага да се качваме на 15-16 метра височина.

Може ли на нещо да те научи работата с младите колеги? Какво ти дава и какво ти взима тя?

Работата с хора от различни възрастови групи е много полезна и интересна. Да съм наставник ми позволява да се докосна до света на младите, до техните интереси, начина им на мислене и да им помогна да намерят своето място в професията.

Какъв е твоят съвет към младите хора, които тепърва трябва да направят своя професионален избор?

Първо трябва да помислят какво точно им харесва. След това трябва да проявяват постоянство. Невинаги е лесно, както казах човек се учи цял живот, но младите хора трябва да се стремят към развитие и успехи в избраната професия, колкото и да е трудно. Удовлетворението е голямо.